юли 21, 2018

Изкушенията на NINAVALE

Нина Ковачева и Валентин Стефанов живеят и работят заедно вече няколко десетилетия. През това време създават както индивидуални, така и общи работи. Често арт критици говорят за тях, като за трима художници – Нина, Валентин и Нина-и-Валентин или ninavale. И тримата работят с градежа и разрухата в една възвишена неразличимост. Независимо дали изследват затворени пространства и домашна тривия или алтернативно полагат живото сред една безразлична природа, ефектът е на проглеждащото остранностяване, понякога на ръба на потреса. Концептуалният им минимализъм – тяхна запазена марка – е изведен до естетически ригоризъм.

Темата за насладата / удоволствието е вече застъпвана в предишни техни изложби, като например Surplus Enjoyment в Музея за Съвременно Изкуство в Тайпе, Тайван (2010), където като отправна точка е взет Лаканския термин Surplus Enjoyment. Животът сам по себе си, както го описва Лакан, в един момент, е просто „апарат за удоволствие“. Подобна тема е застъпена и в изложбата им в Националната Галерия на Македония (2017).

Настоящата изложба, „Изкушенията на NINAVALE“, е покана за пътешествие с артистите, преминавайки през техния житейски и творчески път, мисли, колебания, страхове, изкушения, с ирония и/или любов към идеята за удоволствието и радостта. Удоволствието, не толкова като физическа наслада, а по скоро като състояние на духът, като начин за стабилизиране и превъзмогване на страховете който нашете време изживява.

Pokana_NinaVale2

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*