юли 21, 2018

Силвия Георгиева – Селвида: Изкуството не е това, което беше!

Специален гост в Българския Културен Институт в Лондон от 23.02.2018 г.: Силвия Георгиева-Селвида с първата си самостоятелна изложба - “Десет”!

Изкуството отрязява моята собствена концепция за смисъл и съществуване”, споделя Силвия Георгиева – Селвида, а повод за разговора ни е първата й самостоятелна изложба – “Десет”. Този петък (23.02.’18) Българският културен институт в Лондон отваря вратите си за Селвида – ново явление в изобразителното изкуство, млад творец-визионер, подчинил на многоликия си талант множество жанрове и техники на изразяване.

Modern_Collage_Silviya_Georgieva_Sellvida„Модерн“

Броени дни до първата ти самостоятелна изложба, при това в Лондон… Вълнуваш ли се?

– Да, вълнувам се много, защото това е първата ми самостоятелна изложба, правена някога и то с толкова много картини – 39 на брой. В Българския културен институт в Лондон е второ участие за мен, първото бе преди повече от 10 години заедно с моя талантлив баща, дизайнерa Стефан Георгиев, и моята не по-малко талантлива сестра – графичния дизайнер Петя Георгиева.

– “Десет” като “10 години творчество”. Какво ще вклюва изложбата?

– „Десет“ като 10, да, едно добро число за много продуктивния ми артистичен период от 2007 до 2017 г. Всички картини са колажи с миксирана техника. Произведенията са 39, като някой от тях са притежание на колекционери от Англия, които бяха така добри да ги предоставят, за да бъдат показани на широката публика в Лондон. Ще представя и серия от минималистични бижута МИС ЛАБ_ЛОНДОН от порцелан, която работя в колаборация с моя баща, ще бъде минималистична като дизайна си, няколо вида обици в бяло, черно и злато, медальони и пръстени.

– Как е разпределено времето в тази арт история?

– О-о-о, времето в Лондон е доста различно и силно динамично от Софийското ми такова. Време няма, но разбираш, че всяка минута арт практика може да те изведе на пътя, който винаги си си визуализирал. Лондон ме научи да мечтая да се чувствам свободна, както никога досега.

Особено когато имаш семейство и малко дете, артистът в теб напира и времето тиктака “рисувай, рисувай, това е твоето”.

– Има ли моменти от този период, върху които акцентираш по-силно, за сметка на други?

– Имам период на портрети, който винаги ме е плашел, но пък предизвикателството ми показва и резултата, а той е доста добър.

– А какво реши да не ни покажеш?

– Именно страха от портрета. Той изчезна и се родиха няколко доста сполучливи платна.

– Кои са личните ти фаворите от изложбата – любимата картина и бижу?

– О, фаворити са ми няколко. От картинте: Мостът на Бруклин, Светлина в тъмното, Призраци от утрешния ден, Разговор, Сободата на пространството.

А бижу – обиците “Петра” – дългите, които всъщност са бъркалки за лабораторни иследвания, които баща ми правеше по поръчка и аз ги дизайнах на обици. Те са и едни от най-продаваните ми артикули. Забавно нали!? Може да се ползват и да си разбъркате чая.

А кои мислиш, че ще са произведенията, които ще допаднат най-много на публиката?

– Моста на Бруклин, Светлина в тъмното, Призраци от утрешния ден, Разговор, Свободата на пространството, Модерн.

– Какви би искала да са посланията, които да достигнат до аудиторията на “Десет”?

– Като цяло в колажите ми има рефлексия от заобикалящата ме среда и личното ми усещане за света, проектирано през моята артистична призма.

– Всъщност, коя е аудиторията, за която е предназначена изложбата?

– Моята публика не е строго специфична, колажът е игра, игра на пъзел в твоята глава и важното е всеки да се забавлява и открие своята картина. Много ми е интересно как всеки зрител на работите ми намира различни обекти и неща за разговор със себе си. Творчеството ми е на границата на традиционото изкуство и модерното такова

– Кои са темите, които най-често те провокират, върху които предпочиташ да работиш?

– В последните ми работи най-голямо влияние и предизвикателство и нови насоки имат моите впечатления от един много интересен музикант – Jojo Mayer, който е в сферата не експерименталния джаз. След срещата ми с него се роди и моят портрет “Призраци от утрешния ден”, неговата музика, посланията, които почерпих като вдъхновение за творбата си, са наистина магически. Музиката му ме провокира да покажа този артист в светлината на прожекторите и в края на аналоговите дни, както той казва.

В работата ти през годините се открива разнообразие от жанрове и техники на изразяване, но доминантен си остава колажът. Това ли е твоят начин най-точно да предадеш посланията и идеите си на публиката?

– В момента рисувам главно в тази техника /колаж-смесена техника/, тъй като установих, че тя най-много ми подхожда. След години на живопис и графичен дизайн се роди този стил. В композициите има повторяемост на различни обекти в контур и отрязък, което стана част от моето арт същество. Обичам предизвикателствата на нови теми и отраженията на моите виждания в картините ми. Всяка една картина носи в себе си отпечатъка на своето време и място, разбира се. Периодите на твореца са многопластови, ако се направи преглед на повечето от моите творби, може да се забележи развитието на композицията и преминаването от едно възприятие към следващо ми като артист.

– Има ли теми и техники, които умишлено избягваш в творчеството си?

– Като че ли графиката, просто беше много суха и безжизнена за моята емоционална личност.

– Доколко си готова да експериментираш в работата си, има ли граници, които не би преминала?

– Определено съм с отворено съзнание за експерименти, стига да се намери време, пространство и идеи.

– Каква е твоята концепция за изкуството? Като творец-визионер, доколко смяташ, че е необходимо изкуството да отразява действителността?

– Мисля, че изкуството отрязява моята собствена концепция за смисъл и съществуване, личното ми пречупване на заобикалящата ме среда. Изкуството не е това, което беше! Артът все повече визуализира случващото се около нас и е добре хората да отворят очите си по-широко.

– През последните години живееш и работиш в Лондон. Мислиш ли, че това ти е помогнало да се реализираш по-успешно като артист?

– Определено! Тук възможностите са огромни, както и конкуренцията. Много работа и вдъхновение, за мен Лондон е културната Столица на света. Разбира се, плодовете започнаха да зреят след доста участия в конкурси, общи изложби и проекти. През последната година участвах в 10 конкурса и 6 изложби, 4 от конкурсите бяха доста успешни. Единият – за списанието Арт Мейз, издавано в Лондон, Ню Йорк, Амстердам и Берлин. Там бях избрана сред много артисти от целия свят за изданието им през август 2017. Едно доста успешно частие в Кралската Академия за Изкуство и годишната им лятна изложба, в която участваха 12 500 работи, да, точно толкова! Минах на първия тур от 12 500 картини, останаха 4000 работи, после поискаха да видят катината ми “Модерн” на живо и минах и втория тур, останаха 2000. Изложиха само 1500 работи, за съжаление, не минах финала в третия последен тур за малко. Въпреки това беше страхотен успех за мен като творец и доказателство за таланта ми.

Това наистина е голям успех! А имаш ли наблюдения върху условията за развитие на изкуството в България? Как би определила културната среда тук?

– Наблюденията ми са, че има много качествени творци, но все още сцената е органичена. Но… има събуждане. Хората пътуват, интересуват се.

– Мислила ли си за изложба в България?

– За момента не, но очаквам покани. С най-голямо удоволствие – представям си я в хубаво пространство с много гости и нови ценители, разбира се. Много харесвам пространството на една Галерия – 2.0. Новите галерии в София са доста иновативни и модерни.

За финал – може ли да направиш опит за автопортрет с по едно изречение?

Силвия преди 10 години беше в друго измерение.

Силвия днес е по-уверена.

Силвия след 10 години ще бъде още по-креативна!

"Разговор" „Разговор“

Brooklyn_Bridge_Silviya_Georgieva_ Collage_Sellvida„Мостът на Бруклин“ TheGhostsOfTomorrow_Silviya_Georgieva_Sellvida„Призраци от утрешния ден“ MISLAB_LONDON4„МИС ЛАБ_ЛОНДОН“

Повече за Силвия Георгиева – Селвида, може да откриете тук:

Instagram:@sellvida / @mislab_london

www.sellvida.com

Portfilio: www.saatchiart.com/sellvida

*Картини: Photo credit to Peter Croudice

*Бижута: Photo credit to @familytreeshopkarlsrure

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*