юли 21, 2018

„Кодексът на Серафини“: фантастична, по-фантастична, най-фантастична!

"Codex Seraphinianus": книга-загадка или?!

„Кодексът на Серафини“ (Codex Seraphinianus) определено е най-загадъчната и фантастична книга за всички времена! Създадена в края на 70-те от италианският архитект и дизайнер Луиджи Серафини, Кодексът представлява илюстрирана енциклопедия на въображаем свят, написана на странен, неразбираем език.

Луиджи С. работи повече от две години над книгата си, като през това време се изолира напълно  от света и начина си на живот като уважаван архитект, за да се отдаде само и единствено на работата си над Кодекса. А резултатът – ръкопис от около 400 страници с илюстрации, изобразяващи един магичен, алтернативен модел на света и история, раказана на измислен, непонятен и до днес език.  За илюстрациите, представящи странни растения, животни, хора и храни, авторът е използвал само цветни моливи. Затова и изследователите в областта често сравняват „Кодексът на Серафини“ с ръкописа на Войнич, с Мориц Корнелис Ешер и Йеронимус Бош.

За първи път, с тираж от 5000 екземпляра, книгата е публикувана през 1981 г., а до днес е преиздавана вече пет пъти в Италия, Франция, Германия, Китай и САЩ. Колекционерски екземпляри от първият тираж могат да се намерят на стойност от 1000+ евро.

6Енциклопедия на абсурда – на страниците й са представени сюрреалистични вариации на ключови за ежедневието ни вещи. Кодексът се състои от 11 глави, описващи флората и фауната, животните, машините, превозните средства, човешкото тяло, историята, хранителни продукти, дрехи, игри, спорт, архитектура. Иначе казано – всичко, което е част от ежедневието ни, но представено в момент на абсурдност или пародиране. Така например можете да видите кървящи плодове; дървета, които плуват; еленска глава, растяща в саксия; странни машини, които на пръв поглед изглеждат безсмислени; хората, изобразени като митични същества.

Все още не е намерен шифър за разчитане на „Кодексът на Серафини“, макар писмената система да има някои сходства с модерната писменост, а именно: изписването на буквите става от ляво на дясно в редове, азбуката има главни и малки букви, също така се използват и цифри. Някои букви се появяват само в началото или в края на думите, което напомня на семитската писменост, а криволинейното изписване на буквите и това, че наподобяват нишки асоциира до известна степен на синхалския език. Истински прогрес е разшифроването на бройната система за номериране на страниците, а постижението е на двама учени, единият от които е българин – Иван Держански. Тук обаче следват и многото въпросителни, тъй като през 2009-та година самият Луиджи признава пред Обществото на библиографите на Оксфордския университет, че Кодексът не носи никакви скрити послания и тайни значения. Споделил, че процесът на работа върху книгата е сравним с техниката на автоматичното писане, а с неизвестната си азбука искал да придаде на читателя усещането, което децата изпитват, отваряйки книга, която не могат да разберат, но знаейки, че възрастните могат.

Това ли е (цялата) истина за „Кодексът на Серафини“ обаче не е ясно. Затова, въпреки официалната му реч по темата, опитите за разкриване на „шифъра на Серафини“ продължават.

7 14 24 3

В случай, че искате да опитате и вие с разшифроването на Кодекса, онлайн версия можете да разгледате тук. 😉

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*