юли 21, 2018

Топ 9 музеи по света, които да посетите още сега!

Представяме ви едни от най-добрите световноизвестни музеи, които можете да посетите без да напускате дома си ;)

С интернет всичко е по-яко! Днес ви представяме едни от най-известните музеи по света, които можете да посетите още сега и то без да напускате дома си. Достатъчно е да посетите сайтовете им, за да се запознаете с някои от най-добрите експонати от света на изкуството.

Шотландия
Рене Магрит

Националната галерия на Шотландия

Една от най-добрите художествени галерии в Европа. Тук се съхранява и най-богатата колекция от картини, датиращи от периода на Ренесанса до Постимпресионизма с автори като Рубенс, Титиан, Моне, Рембранд, Сезан и мн. Други. Десетки хиляди цифрови екземпляри от най-значимите експонати на галерията са публикувани онлайн, така че сърфирането си заслужава 😉

 

 

 

 

Джовани Франческо Романели
Джовани Франческо Романели
Шведски национален музей
Тук можете да се насладите на богата колекция от над 3000 произведения на изкуството, включително и на личната колекция на шведския крал Густав I Ваза от 16 век. Музеят поддържа и богата база изображения с високо качество във  Wikimedia Commons. 

 Йожен Дьолакроа

Йожен Дьолакроа

Лувърът, Париж
Ах, този Лувър! Разбира се, заслужава си да го посетите и физически поне 3 пъти в живота си 🙂 Преди да организирате пътуване до Париж обаче, можете да се насладите на голяма част от екпозициите му и онлайн – над 35 00 експоната, сред които "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи, "Красивият градинар" на Рафаел, скулптурите на Венера Милоска и Нике от Самотраки.

 

Пикасо
Пикасо

МоМА, Ню Йорк

Почитатели на съвременното изкуство? МоМАе вашето място! Не случайно е в топ 20 на най-посещаваните музеи в света. Музеят предлага невероятна колекция от над 65 000 екземпляра онлайн, датиращи от 1850 г. до наши дни.

Пол Сезан
Пол Сезан

Соломон Гугенхайм, Ню Йорк

И докато сме на манхатънска тема – музеят “Соломон Гугенхайм” предлага подробна информация за авторите, чиито експонати съхранява. Онлайн колекцията включва произведения от 19 век до наши дни на автори като Пол, Кле, Пикасо, Сезан, Франсиско Писаро, Моне, Кандински и др.

 

Ян Вермер
Ян Вермер
Музей на история на изкуството, Виена
Kunsthistorisches Museum ще ви предложи преглед не само на известната колекция на династията на Хабсбургите, но и възможността да се насладите на прекрасните творби на автори, сред които -  Тициан и Караваджо, Тинторето, Арчимболдо, Бош и Ян ван Ейк.
Константин Бранкузи
Константин Бранкузи
МАММ, Москва
Московският Мултимедиен арт музей е първият в Русия, специализиран в организирането на изложби в снимки. Може да се похвали с богата колекция от над 80 хиляди оригинални снимки и негативи. Колекция обхваща историята на руската фотография от 1850 година насам. Сред имената, представени в музея са Иван Шагин, Александър Гринберг, Анатолий Егоров, Макс Пенсон и други. Преди малко повече от година музеят стартира и нов интернет проект - "История России в фотографиях", като целта на портала е да събере на едно място различни снимки от други музеи, архиви и частни колекции. 

неизвестен автор, 1910 г.
неизвестен автор, 1910 г.
Музей на изкуствата Метрополитън, Ню Йорк 
Metropolitan Museum of Fine Arts е най-големият музей в САЩ и сред най-известните в световен мащаб, така че да го посетите, пък било то и виртуално е не само препоръчително, но и задължително! На ваше разположение тук са представени повече от 400 000 произведения на изкуството и стари снимки във висока резолюция. 
Филипино Липи
Филипино Липи
Ермитажът, Санкт Петербург 
Най-големият музей в Русия населява 5 сгради, в които се съхраняват над 3 милиона музейни експоната. Онлайн достъпът е доста “френдли” разработен, тук можете, след регистрация, да създадете и курирате лични колекции, както и да разгледате колекциите на други посетители. 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*