август 15, 2018

Да надникнем в гардероба на Фрида Кало

Изключителен стил, забележителен живот и удивителен талант – историята и творчеството на Фрида Кало не спират да вълнуват повече от половин век след смъртта й. Както целия й живот, нейните дрехи са пълни с цвят и визуалност, с уникален почерк на художничката. Фотографският проект на Ishiuchi Miyako ни показва именно запазения гардероб на художничката с над триста дрехи и аксесоари, непоказвани до сега. Книгата Frida by Ishiuchi можете да закупите в Amazon.

 

Дъщеря на мексикански революционер, тя не оставя никога незабелязана с визията си. Останала позната не само с емблематичните си сключени вежди, Фрида носи фолклорни носии и индиански накити в неповторими смели съчетания.

„За какво са ми крака, като имам криле, с които да летя?“ – ще запомним Кало с несломимия дух на човек, който не се преклонява пред изпитанията на съдбата.  На 6-годишна възраст тя се разболява от полиомиелит, който я оставя с трайно увреждане на десния крак и ръка. като тийнейджър пък претърпява катастрофа, при която чупи гръбнака си на няколко места. След няколко години, болестта й води до там, че се налага ампутация на крака. Тя обаче не спира да твори през целия си съзнателен живот и не спира да бъде екстравагантна и красива, макар физическото си състояние и необходимостта да носи корсет.

Надникнете сами в модната колекция на Кало!

frida-kahlo-clothing-3

 

frida-kahlo-clothing-2

 

frida-kahlo-clothing-9

 

frida-kahlo-clothing-17

 

frida-kahlo-clothing-10

 

frida-kahlo-clothing-4

 

frida-kahlo-clothing-10

 

frida-kahlo-clothing-7

Photo credit: Nickolas Muray

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*