юли 23, 2018

Предстои седмицата на испанското и иберо-американското кино

"Кралицата на Испания", "Акуариус" и "Конлик" са само част от водещите заглавия в предстоящото издание на фестивала.

Предстои 24-тото издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино, което тази година ще се проведе в периода 1-11 юни. Заглавията, които влизат във фестивалната програма ще бъдат излъчвани на екраните в кината – Люмиер Лидл (НДК), Евро Синема и G-8.

Ежегодната филмова кино панорама на испанското и иберо-американското кино се провежда традиционно в началото на месец юни вече 24 години под егидата на Посолство на Кралство Испания, със съдействието на Институт Сервантес, Национален дворец на културата, и на дипломатичестките мисии на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Куба, Еквадор и Чили.

Официален старт на Седмицата ще даде лентата „Късно е за гняв“ на 1 юни, от 19 чв кино Люмиер Лидл. Филмът е носител на общо 23 награди и още толкова номинации от престижни кино-фестивали като наградите Гоя, Венециански филмов фестивал и Кръга на „кино писателите“ (Испания, 2017), сред чийто почетни членове са Ингмар Бергман и Федерико Фелини.

Официален гост на тазгодишното издание на кино фестивала е каталунският кинорежисьор Хосе Луис Герин, определян за един от най-иновативните и влиятелни творци в съвременното европейско кино. За него критиците казват, че умее да създава уникални поетични творби, които непрекъснато обогатяват и възраждат езика на киното. В рамките на фестивала можете да гледате и новия му филм „Академия на музите“, който Герин сам ще представи на 8 юни от 19 ч. в  кино Люмиер Лидл. Лентата разказва за университетски преподавател, който води курс за музите в изобразителното изкуство и литературата. Един ден съпругата на преподавателя, в чиято роля влиза реален университетски преподавател по филология, поставя под въпрос и открито критикува педагогическия подход, който той прилага в часовете си в “Академията на музите”. Целта му е да възроди света чрез поезията. Спорният проект става причина за поредица ситуации, в които доминират езикът и желанието.

Пълната програма може да разгледате тук: ProgramCine-spagnol-2017
Цената на билетите е 5 и 7 лв. и могат да се закупят от касите на кината – Люмиер Лидл (НДК), Евро синема и G-8 синема.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*