юли 21, 2018

Кой се страхува от Юлия Кръстева?

Премиера на първия български пълнометражен документален филм за Юлия Кръстева с предстояща премиера.

„Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ разказва историята на една от най-известните и успели по света българки – психоаналитик, лингвист, семиотик и философ. Това е и първият български пълнометражен документален филм за Кръстева – писателка и феминистка, но най-вече – личност с интересен, нестандартен и красив ум, който удивлява и днес.

Филмът на Искра Ангелова е и пилотното заглавие, с което ще се открие фестивала за документално кино „Master of Art на 20 април от 18 часа в кино „Люмиер“.

Документалният портрет на една от най-влиятелните и успели българки по света разказва  историята на героинята си, докато улавя и разглежда многобройните интереси на Кръстева – психоанализа, феминизъм, атеизъм, семиотика и лингвистика, литература… за да я хване в крачка – винаги в крак с времето си, днес тя помага чрез психоанализа на младежи, увлечени от ислямския радикализъм. Филмът е един позакъснял, но изчерпателен и увлекателен разказ за историята на успеха и емиграцията навън като завръщане към себе си. По време на снимките екипът е допуснат до дома й, а Юлия им показва своя Париж и ги запознава с най-близките си приятели, колеги, последователи и съратници, както и с прочутия си мъж – скандалния писател Филип Солерс.

Юлия Кръстева е избягала от комунистическия режим и е успяла да стане един от свободните мислители на хаотичната и революционна Франция от 68 г. Макар да идва от Източна Европа, тя успява да си създаде име на сериозен учен в областта на семиотиката, лингвистиката, психоанализата и литературата. Става част от интелектуалното движение Тел Кел и се влюбва в неговия лидер. Там тя работи редом с Ролан Барт, Мишел Фуко, Жак Дерида, Цветан Тодоров, Клод Леви-Строс, Жак Лакан и Люсиен Голдман. Кръстева се превръща в международно признат учен, става професор в „Париж Дидро VII“, както и в един от най-реномираните американски университети – Колумбийския университет в Ню Йорк. Считана е за „последния публично известен интелектуалец“ и за един от стоте мислители на XX век редом с Еко, Орхан Памук, Вацлав Хавел и Папа Бенедикт XVI според класацията на сп. Форин Полиси.

Искра Ангелова е сценарист, изпълнителен продуцент и режисьор на филма „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“, като снима и субективните кадри в Париж със своя фотоапарат. Филмът е копродукция между БНТ (Коста Биков и Камен Йорданов), НДК (Пламена Гиргинова) и Уондърленд Продакшънс (Искра Ангелова).

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*