август 15, 2018

Любимата книга на България за 2016: Финалът!

Тече финалният етап от надпреварата за „Любимата книга на България” 2016 г. От 13 до 19 март може да гласувате само за една от книгите финалисти и така да определите пoбедителя в конкурса „Моята любима книга – 2016“.

Финалистите са точно 21, от общо 335 заглавия, а гласовете, натрупани до момента ще бъдат нулирани и всички заглавия ще имат равен старт. Ето ги и тях:

„Съвременна художествена проза“: „Бабо, разкажи ми спомен“ от Ивинела Самуилова; „Писма до Дядо Коледа“ от Дж. Р. Р. Толкин и „Щъркелите и планината“ от Мирослав Пенков.
„Дамски романи“: „Обречена на теб“ от Силвия Дей; „След теб“ от Джоджо Мойс и „Ще се видим в Париж“ от Мишел Гейбъл.
„Трилъри и криминална литература“: „Край на дежурството“ от Стивън Кинг; „Ритуалът“ от Радко Пенев и „Таен свидетел“ от Джон Гришам.
„Исторически романи“: „Аз още броя дните“ от Георги Бърдаров; „Орденът на Асасините: Подземен свят“ от Оливър Боудън и „Цигуларят от Венеция“ от Алисия Паломбо
„Фантастика, фентъзи и хорър“: „Двор от мъгла и ярост“ от Сара Дж. Маас; „ЛАМЯ ЕООД“ от Марин Трошанов и „Самодива“ от Краси Зуркова.
„Нехудожествена литература“: „101 романтични места в България“ от Иван Михалев и Елина Цанкова; „Винаги тя“ от Майкъл Шулман и „Илън Мъск“ от Ашли Ванс
„Поезия“: „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого“ от Константин Трендафилов; „Там, където не сме“ от Георги Господинов и „Този път, за да ме чуеш“ от Ралица Генчева.

Сред финалистите в конкурса се наблюдава и сериозно българско присъствие – от 21 книги 10 са на родни автори, което е повече от положително за родната литературна среда 🙂 Интересно е да се отбележи, че шест от българските книги са дебютни.

За гласувалите – освен личното удовлетворение, в случай, че техният фаворит спечели престижната награда, организаторите са подготвили и награди  – един от тях ще получи ваучер за книги на стойност 200 лв., двама ще спечелят ваучери на стойност 50 лв. за книги по избор от каталога на издателствата „Ера” и „Кръгозор. Предвидени са и поощрителни награди, осигурени от Simetro books. Изненада ще има и за издателя или автора на книгата победител.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*