август 19, 2018

Дни на португалското кино с вход свободен

От 20 до 24 февруари в Центъра за култура и дебат „Червената къща“ „Андрей Николов“ за трета поредна година ще се проведе „Португалска филмова лаборатория“, посветенa на португалското кино. Ще бъдат прожектирани шест филма на португалски език със субтитри на английски. Входът за всички прожекции e свободен.

Събитието ще бъде открито на 20 февруари от 18:30 с историческия филм „До утре, другари“ от ръководителя на португалския институт „Камойнш София“ Франсишку Назарет, който ще представи шестте филма и ще отговаря на въпроси от публиката след края на прожекцията.

Целта на филмовата лаборатория е да представи различното португалско кино. Всяка година лабораторията поставя акцент върху един конкретен режисьор. Тази година това е Йоахим Леитяо, режисьор на „До утре, другари“ – филм за съпротивата срещу диктатурата на Салазар в Южна Португалия – както и на Надеждата е там, където най-малко очакваме“.

 

Do utre, drugari (1)

20 февр. (понеделник) 2017, 18:30
Червена зала

 

До утре, другари
игрален филм

Филмът разказва за борбите на промишлени и аграрни работници, свързани със съпротивата на Комунистическата партия, по времето на португалската диктатура под управлението на Салазар и т. нар. „Нова държава“. Филмът разглежда борбата за справедливост, както и силната ръка на властта, която пречупва бунта. Режисьор: Йоахим Леитяо, 2005, 180 мин.
На португалски език, със субтитри на английски.

 

 

 

 

 

 

Vtora upotreba

21 февр.  (вторник) 2017, 19:00
зала „Гъливер“

 

Втора употреба
игрален филм

Жоржи, автор на второкласни романи, счита, че всички живеят по-добре от него. Среща се с Лора, самотна майка, която се грижи сама за сина си Андре. Убеден е, че с нея най-накрая си е намерил щастието. Перфектен живот обаче няма и Жоржи скоро ще разбере, че точно както и той, навсякъде някой се бори за щастие. Режисьор: Катарина Руиво, 2012, 110 мин.
На португалски език, със субтитри на английски.
Вход свободен

 

 

 

 

 

 

 

Zabravi kakvo sym ti kazal22. февр. (сряда) 2017, 19:00
зала „Гъливер“

Забрави какво съм ти казал
игрален филм

История за трагикомедията на живота ни: любов, конфликт, раздели, повторни сблъсъци. Всичко се повтаря циклично до неизбежната смърт. Животът на петима души, намерили любов, омраза, раздяла и приятелство. Това са Месия (почти магьосник), Фелизбела (почти щастлива), Йоана (почти певица), Барбара (почти със семейство) и дядо Тобиас (почти безсмъртен). Режисьор Антонио Ферейра, 2002, 108 мин.
На португалски език, със субтитри на английски.
Вход свободен

 

 

 

 

 

 

 

Nevidimiat zhivot23 февр. (четвъртък) 2017, 19:00

зала Гъливер

Невидимият живот
игрален филм

Филмът проследява живота на Уго, държавен служител, който работи на място, пропито със символиката на някогашната Португалска империя: дворецът „Терейро до Пачо“ в Лисабон. Обсебен от филми на 8 мм, намерени сред вещите на наскоро починалия му шеф, той се потапя в свят, пълен със спомени и загуби. Режисьор: Витор Гончалвес, 2014, 103 мин.
На португалски език, със субтитри на английски.
Вход свободен

 

 

 

 

 

 

 

Posledniat pat, kogato vidiah Makao24 февр. (петък) 2017, 18:00
Червена зала

Последният път, когато видях Макао
документално-игрален филм

 

Двама режисьори отиват в Макао в опит да открият един мултикултурен и загадъчен град-лабиринт, където спомените от детството – спомени като на кино от преживяна реалност в града – влизат в диалог със спомените на Изтока, изградени от киното и литературата. Режисьор: Жоао Педро Родригез, Жоао Руи Гера да Мата, 2012, 82 мин.
На португалски език, със субтитри на английски.
Вход свободен

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadezhdata e tam, kadeto nai-malko ochakvame24 февр. (петък) 2017, 20:00

Червена зала

Надеждата е там, където най-малко очакваме
игрален филм

Известeн треньор по футбол е уволнен. В живота на сина му предстоят драматични промени, тъй като баща му вече няма да бъде в състояние да поддържа предишния му начин на живот. Въпреки това, той ще открие, че животът е пълен и с хубави изненади. Режисьор: Йоахим Леитяо, 2009, 122 мин.
На португалски език, със субтитри на английски.
Вход свободен
резервирай място

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*