август 15, 2018

Предсмъртното ви желание е заповед за нас!

Ако имате година живот, какво би било вашето най-голямо желание? Мечтата ви може да бъде оправянето на стар дълг, създаване на спомени или среща с известен музикант. Ако сте над 18-годишни и сте диагностицирани със смъртоносна болест, Dream Foundation ще се наеме да изпълни вашето най-съкровено предсмъртно желание. Американска фондация е създадена през 1994 г.  с основна цел подобряването на качеството на живота на хора, които са покосени от тежка болест. Как? Звучи налудничаво, но и сантиментално – като осъществява предсмъртните им желания. Едно от направленията на фондацията работи основно с ветерани от войната, друго се занимава с опаковането и доставяне на цветя и лакомства на болните, а има и специално подразделение, което целогодишно набавя играчки и игри, които се изпращат до децата на починалите.

Проектите за изпълнения на желания на фондацията през последния месец включват екскурзия до Пърл Харбър на ветеран от втората световна война, уикенд в Дисниленд на майкa със съпруга й и двете им деца, посещение на мач на любим футболен отбор на 60-годишен болен от рак. Най-честите желания на ветераните са няколко: от битови предмети като инвалидни колички, пособия за работа или плащане на някоя стара сметка, през ваканция, прекарана с любими хора до семейни събирания или просто ден извън града. Често хората на смъртен одър искат просто да се докоснат до своя любима знаменитост, известен спортист или музикант.

Petronila-2

Когато Петронилия, вдовица с 4 деца, се премества в Щатите от Мексико през 1993 г. тя е решена да даде на близките си нов живот  с повече възможности. Хваща се на работа като домашна помощница, а най-малката й дъщеря я описва като „силна жена и работеща здраво.“

След като е диагностицирана с рак на мозъка на 59-годишна възраст Петронилия вече не може да предложи същата подкрепа на семейството си.  Но с помощта на децата си, местният хоспис и общността, тя решава да организира специално семейно събиране за да отпразнуват живота. 40-членната група – семейство и приятели се събират в дома на Петронилия, за да и осъществят последната й мечта. Празненството е с вкусна мексиканска храна, музика мариачи и много смях.

dreamer-brenda4

69-годишната Бренда осъществява своята мечта да остави завет на своите любими чрез анекдоти, съвети и думи на мъдрост, които благодарение на Dream Foundation успява да систематизира преди смъртта си. 98-годишната Хебенстрейт, на рождения си ден, пожелава да се повози на каляска, теглена от бели коне. Баща с последен стадий на рак решава с последното си желание да подари запомняща се сватбена церемония на дъщеря си… И още, и още… „Едни от най-трогателните мечти често са и най-простите “ – споделя  Kisa Heyer – изпълнителен директор на Dream Foundation.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*