август 15, 2018

110 години по-късно: Националната галерия представя колекцията си от произведения на южнославянски автори

В кръчмата, О. Ивекович

Националната галерия представя за първи път цялата си колекция от 26 произведения на автори от Хърватия, Сърбия и Словения, участвали преди 110 години в софийската изложба на Съюза на южнославянските художници “Лада“.
Откриването на изложбата Южнославянски художници в колекцията на Националната галерия е на 26 януари (четвъртък) от 18.00 часа в Квадрат 500, зала 19 и ще  продължи до 26 март 2017 г.
През 1906 година в София се събират новаторите и класиците на четири обновяващите се балкански култури – българската, хърватската, сръбската и словенската. От хърватска страна заслужава да се споменат Иван Мещрович, наричан „славянския Микеланджело”, реалистите пейзажисти Целестин Медович и Клеменс Црънчич, както и Отон Ивекович, чиято палитра се доближава до цветовите начини на работа при импресионистите.
Рихард Якопич, Иван Грохар и Матей Стърнен са членове на словенското импресионистично дружество „Сава”, създадено през 1902. Сръбската група се предвожда от големия реалист Джордже Кръстич и представители на по-младите поколения като Марко Мурат, Бета и Ристо Вуканович, Джордже Йованович.
„Ние видяхме много посетители да се смеят… С такъв смях и французката публика посрещна първите пейзажи на импресионистите.” Този интересен цитат от статия на големия историк и дипломат Симеон Радев разкрива най-първата среща на родната ни публика с картини, третирани в духа на тогавашните модерни стилове.
Създаденият през 1904 Съюз на южнославянските художници „Лада” играе изключително значима роля в изграждането на културните ценности на споменатите балкански народи, променя съдбата на балканското пластично изкуство, противопоставя се на редица тесногръди тенденции и без съмнение написва една от най-достойните глави в историята на европейското културно взаимодействие, подпомагане и духовна толерантност за целия ХХ век.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*