юли 23, 2018

„И дъхът стана въздух“ е книга-сбогуване, легитимен разказ за живота и смъртта

"When Breath Becomes Air” е книга-сбогуване, в която героят-автор – лекар и пациент едновременно, описва собствената си смърт. Една болезнено очарователна история, която, докато четеш, съпреживяваш.

When Breath Becomes Air… книга, която прочиташ на един дъх, без да се замисляш!

Вече цяла година мемоарът на Пол Каланити присъства в едни от най-престижните литературни класации, а в края на 2016 влезе в топ листите на най-четените книги за 2016 по света. И то напълно заслужено! Не защото е сред шедьоврите на литературното перо (определено има много по-добри примери, издадени по същото време, но не с този успех), а защото носи силата и слабостта на човека, преживяващ историята, докато я пише.

When Breath Becomes Air е книга-сбогуване, в която героят-автор – лекар и пациент едновременно, описва собствената си смърт. Една болезнено очарователна история, която, докато четеш, съпреживяваш, но едновременно с това те кара и да преживяваш – отново и отново собствения си живот в ретроспекция, поставяйки си въпроси за смисъла на битките, които ти самият водиш, за целите, които си и не си готов да гониш… Книга за живота и смъртта, за силата и издръжливостта на човешкия дух.
Автобиографичната история на д-р Пол Каланити започва с шамар към читателя. С потресаващо реалистично описание на момента, когато за първи път се сблъсква с рентгеновата снимка на собствената си болест. Ирония или урок е това?! Неврохирургът, който е виждал безброй подобни снимки с чуждите тумори, оперирал ги е, сега се сблъсква с рака, който се е настанил в собственото му тяло. И за съжаление, ракът в крайна сметка се оказва победител, а книгата е издадена посмъртно.

When Breath Becomes Air сякаш има мисия – не просто да сподели с читателя една човешка история за битката с коварната болест, но и да му напомни, че животът има стойност, че животът е ценен, че, за съжаление, осъзнаваме това едва когато се изправим лице в лице със смъртта. И все пак, въпреки тежката си тематика, книгата е написана по изключително лек, вълнуващ и увлекателен начин. Носи мъдростта и поуката на приказката, но и разплаква с реализма си. Каланити ни разказва с мек и топъл глас своята история, а това я прави да напомня интимно споделяне между приятели. Едновременно с това, краткостта на страниците й я прави съвсем за прочитане на един дъх. (Едно уточнение обаче – книгата се чете бързо, но се помни и осмисля дълго.)

Неврохирург, с диплома и за английска литература и философия, като че ли Пол Каланити е роден, за да напише точно тази история. Книга за човешкото страдание и за смъртта, легитимен разказ за живота. Както казва Агата Кристи – истинският съдия е само този, който има смелостта и сам себе си да осъди.

1

Умелото балансиране между онези части от книгата, в които описва лекарската си практика и тези, в които самият той е пациент, Каланити събира в една история два напълно противоположни свята. В единият момент е неврохирургът, който оперира умиращите, а в следващият – сам той е пациентът, който с последни сили се бори за живота. Преди срещата си с болестта, Каланити е бил щастлив. Имал е своята Обетована земя. Стоял е на най-високия хълм на своя живот, откъдето погледът му се е простирал над собствения му Ханаан. Имал е всичко. Обещаваща кариера, прекрасна съпруга и бебе на път, финансова стабилност, планове за бъдещето. И бум! Ракът! Болестта се появява подло и неочаквано, за да му отнеме всичко. И да го убие. Въпреки трагедията на личния си пример обаче, в книгата липсват слабост, патетичност или сантименталност. Разказва, без да се оплаква. Реалист е. Гледа философски на нещата и не се притеснява да признае, че самият той като лекар често е гледал на пациентите си като на парче месо, сухожилия и кости; като на работа, с която се е захващал с помощта на ножици, ножове и хирургически инструменти. И едва след като самият той преминава от другата страна – от тази на пациента, разбира, че човекът е много повече от това. А животът – много по-ценен.

When Breath Becomes Air на Пол Каланити е една от онези книги, които поставя въпроси, съпоставя разлики, вдъхновява, окуражава … и с болезнената си истинност печели все нови и нови читатели.

* „When Breath Becomes Air” се очаква да излезе и на български език през 2017 г.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*