август 15, 2018

10-те НЕ-та в културата през 2016-та

2016-та си замина. Да живее 2017-та! Старата година определено остава в историята с много запомнящи се случки в “културата”. В световен мащаб това е  годината, в която си заминаха знаменити музиканти –  Prince, David Bowie, George Michel. Други пък, като Metallica, неочаквано издадоха нов албум. Знаменити комедианти станаха президенти, а Леонардо ди Каприо най-накрая взе Оскар. Паралелно с това българите викаха: “Je suis Кристо” и бързаха да се тагнат на златните кейове. Доколко обаче същите тези българи искаха да припознаят себе си и като част от културното случване в България, е спорен въпрос. Факт е обаче, че 2016-та ни завеща доста цветно “културно наследство”. Какво се случи ли? Припомняме ви някои от “ключовите” събития в областта на културата в България, които обаче не блестят с почерка на Кристо. Иначе казано – нашата кратка ретроспекция и топ 10 културни събития с обратен знак:

 

  1. Министерство на културата Vs. БНТ или как Вежди Рашидов опита да нокаутира “свободното слово”

 

На 4 юли 2016 г. Вежди Рашидов посъветва публично журналиста Георги Ангелов  „да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата“ и с това взриви обществото. Нагло, безпрецедентно и публично предупреждение пред очите на всички. Ако това беше станало в някоя друга държава, министърът на културата щеше да изхвърчи от властта на момента. В нашия случай, той не само запази своята позиция, но беше защитен публично от редица именити личности, между които, само забележете, главния прокурор на Р България. Спирам до тук, без да влизам в детайли за обясненията кой чии деца отглежда!

1карикатура ан Чавдар Николов за Терминал 3

  1. Уволнението на Мария Василева от Националната галерия

Коя е Мария Василева и защо уволнението й от Квадрат 500 разбуни духовете?

Куратор и изкуствовед, един от най-ценените специалисти в областта в България. Формалната причина за отстраняването й беше изтичането на трудовия й договор, а неформалната – участието й в предаване на БНТ по темата за културното наследство и обвинението й към държавата, че не отделя достатъчно средства за поддържането на монументалните паметници на модернистичното изкуство, а харчи пари за “бутафорни крепости”. Нейното уволнение беше последвано и от това на експерта Владо Руменов, също работещ в Националната галерия и също участник в телевизионно предаване по темата. Изводът: критиката сериозно може да увреди вашето професионално развитие!

 

  1. Наградата на Митьо Гестапото за постижения в областта на българската култура

Дори не намирам за нужно да спирам и да обяснявам защо това събитие, а именно награждаването на шефа на 6-то управление на ДС със “Златен век”,  заема почетното 3-то място.

 

  1. Закона за културното наследство

Х-ммм. Законът за културното наследство беше “облагороден” с поправки, които дават възможност ремонт, реставрация и други намеси в паметници на културата от местно значение да се съгласуват от общински администрации, а не в Националния институт за недвижимо наследство. Това, според експерти, прави реално безпроблемното унищожаване на ценни сгради. Въпреки негодуванието на архитекти, реставратори, художници и други специалисти обаче, промените в закона са факт. Остава да се молим за паметниците на културата…

 

  1. Скандалът с Ларгото

Едва месец след откриването на античен културно-комуникационен комплекс “Сердика” в медиите се появиха заглавия: “Ларгото протече”, “В купола на новооткритото Ларго се появиха пукнатини” и подобни, 5 години труд и 17 милиона средства от ЕС не бяха достатъчни за качествено изпълнение на комплекса. Тук изобщо не поставяме под въпрос естетическите стойности на проекта, които бяха сериозно критикувани от експертната общност, както и от гражданите. Да напомним, че с ремонта на Квадрат 500 стана горе-долу същото – две зали от новата галерия останаха без мазилка скоро, скоро след отварянето на галерията. Ами, да ни е честито!

rashidov_largo

снимка: BulgariaOggi

  1. Ремонтираната къща на Яворов беше затворена още преди “откриването” си

Откриваме официално сграда за Нощта на музеите, после веднага след това я затваряме, защото е опасна. Ние знаем, че е била опасна преди това, но смятаме, че трябва да се покаже, преди да се хлопнат вратите официално. Нещо като показвам ти какво мога да ти подаря, виж го, ама ми го върни… Самата аз не разбирам този ход.

 

  1. Божидар Димитров – шеф на НИМ отново без конкурс 10 години

Това беше един от въпросите, поставени на дневен ред през 2016 г. Изискването по закон е на всеки пет години да се провежда конкурс за поста. Само че Вежди Рашидов по своя преценка взима решения кой колко е незаменим и в случая конкурс не му беше нужен. Звучи обещаващо…

 

  1. Протестите

През 2016 г. протестираха артистите, музикантите, музейните работници, учените от БАН, служителите на Националната библиотека. Протестираха срещу лошото заплащане, срещу неадекватната политика, срещу липсата на политика изобщо. Протести имаше срещу закона за културното наследство. А резултатът от всички тези протести – кучетата лаят, керванът си върви. През 2017 г. не искаме повече от това, благодаря!

php5ecwkl

снимка: Сергей Антонов

  1. Липсата на ясна стратегия в областта на културата за българското председателство на Съвета на ЕС

Имаме чудесна възможност да ни видят, да си направим реклама, да покажем какво имаме и какво можем. Задачата за изграждане на комуникационната стратегия беше делегирана на МК  още през април 2015 г.  До 2016 г. беше уплътнена единствено с три договора с Блиц, ПИК и Стандарт?!? Без коментар! Година и половина по-късно тежестта на комуникационната стратегия е изведена извън МК, но все още няма публично оповестена идея за това как си представяме културата да участва в Председателството. В публичен План за подготовка на БГ председателство на ЕС  в частта Комуникационна стратегия и културна програма до юни 2016 би трябвало да има изготвена Комуникационна стратегия на Българското председателство. До момента публична е само една реклама по телевизиите, с която се обявява конкурс за лого…  Оставаме в очакване през 2017 да видим как културата ще участва в Председателството!

 

  1. Пожарът в тютюневите складове в Пловдив

Поредният пример, в който по иновативен начин една сграда – паметник на културата, която пречи, бива законно отстранена пред очите ни. Този път обаче събитието отприщи сериозен граждански гняв. Това от своя страна провокира редица проверки, изявления и обещания за наказания и възстановяване на сградите. Ще следим случая и през 2017 г.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*