август 14, 2018

Как химнът на пияницата и онзи, с прецаканите мечти и изгубена надежда, се превръща в една от най-популярните коледни песни на всички времена…

"Fairytale of New York" - химн на пияниците или най-известното коледно парче на всички времена?!

Fairytale of New York“ – песента излиза през ноември 1987 г. и без каквито и да е претенции с времето се превръща в една от най-любимите и най-разпознаваеми коледни мелодии, пише Independent.

Fairytale of New York“ е „кръстена“ на едноименната новела на J. P. Donleavy и с годините се превръща в коледна класика не само за ирландците и англичаните, но и за още много почитатели на Коледа по света. Няколко пъти е обявявана за най-добрата коледна песен в историята. Резултат от сътрудничеството между The Pogues и покойната Kirsty MacColl, парчето всъщност представлява своеобразен химн на всички пияници и на онези, с разрушените мечти и изгубени надежда. Песента разказва за ирландските имигранти, които през 19 в. се изселват в Америка, където обаче мечтите за по-добр бъдеще не се случват. Надявали са се, че там ще успеят като шоумени, но повечето от тях завършват като бездомници по улиците на Ню Йорк. С песента, до някаква степен Kirsty MacColl е искала да предложи и нов, различен от стандартните коледни шаблони, вариант за коледна песен, в която Коледа не винаги е бляскава и прекрасна като онази от американските филми.

Песента представя мечтата на един пиян бездомник за коледните празници такива, каквито би искал да бъдат, но няма начин това да се случи в един свят на изгубена любов. Втората част на парчето пък е спомен за двама ирландски имигранти и любители на мечтите от младостта, попаднали в примката на зависимостта от алкохола и наркотиците.

Всъщност, оригиналната версия на песента не е трябвало да принадлежи на Kirsty, а на Cait O’Riordan, която обаче напуска бенда година преди завършването на парчето. Има две версии за създаването на песента – според едната акордионистът James Feamley твърди, че мениджърът им Frank Murray е поискал да разработят песента „Christmas Must Be Tonight“, а те са предпочели да си напишат своя. Според версията на Shane MacGowan – фронтмен на групата, тогавашният им продуцент Elvis Costello го предизвикал с думите, че не е способен да създаде коледен дует, който да изпее заедно с Cait – басист на The Pogues по онова време. Където и да се крие истината обач, фактите са си факти! По официални данни са продадени над 1,18 милиона копия на „Fairytale of New York“. През 2013 OCC обяви, че парчето носи печалба от 386 000 паунда годишна, а две години по-късно, според the Mail, тази печалба стартира от 400 000 паунда 🙂 Неочакваната смърт на Kirsty MacColl в края на 2000-та година, и то броени дни преди Коледа, предават на Fairytale of New York“ ново, още по-тъжно звучене, с което парчето добива още по-голяма популярност.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*