август 15, 2018

Миграция, идентичност, граници, принадлежност : Софийският международен литературен фестивал в опит за разбиране на днешното и на другия

Софийски международен литературен фестивал: 13-18.12.2016 г.

С нетърпение очакваме четвъртото издание на Софийския международен литературен фестивал. Между 13 и 18 декември 2016 г., на най-голямото литературно събитие в страната, участие ще вземат 50 чуждестранни и български автори.
Всяка година Фестивалът съсредоточава международния фокус върху литературата на даден регион. Тази година организаторите бяха обявили за акцент на събитието турската литература, но след това смениха фокуса и обявиха, че за първи път ще базират своята чуждестранна програма изцяло на тематичността. „Промяната на формата е свързана с нарастващата необходимост от по-разширен разговор и от задълбочен многостранен опит за разбиране на днешното и на другия. Ние мислим, че литературата е пряка възможност за това. Още повече, когато тя е ангажирана с живо присъствие и диалози, с анализ и различни гледни точки.“, споделят от СМЛФ. Тесният „географски“ принцип на обособяване на определена литература ще се разшири в обмислянето на метафорични, езикови и политически граници, в които влизат разнородни интелектуални и литературни подходи към теми като миграция, идентичност и принадлежност. Гостуващите писатели и поети ще бъдат от различни държави, някои от тях напуснали родния си език или страна, други с изразено творческо и биографично отношение към темите, които Фестивалът ще засегне тази година.
Ние мислим, че литературата е пряка възможност за това. Още повече, когато тя е ангажирана с живо присъствие и диалози, с анализ и различни гледни точки.

Дубравка Угрешич, Адам Загаевски, Йосип Ости, Хасан Бласим, Илия Троянов, Нермин Йълдъръм, Джипи (Джан Алфонсо Пачиноти), Есмахан Айкол, Айтюл Акал, Уил Бъкингам, Теофано Калояни са имената на единадесетте писатели, част от чуждестранната програма тази година.  

Участието на българските автори е обусловено в различни тематични линии, които обединяват разговорите и дискусиите с тях: Боряна Кацарска, Васил Георгиев, Владислав Христов, Георги Тенев, Деян Енев, Елена Алексиева, Здравка Евтимова, Златна Костова, Ивайло Добрев, Иван Димитров, Калоян Праматаров, Камелия Спасова, Катерина Стойкова-Клемър, Марин Бодаков, Момчил Николов,  Надежда Радулова, Николай Грозни, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Стефан Стефанов, проф. Цочо Бояджиев.

Шестте дни на Софийския международен литературен фестивал 2016 се провеждат в рамките на 44-то издание на Софийския международен панаир на книгата, посещаван всяка година от над 40 000 души.
Основната програма на Фестивала отново ще бъде в Мраморно фоайе на НДК, а отделни събития ще се провеждат в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс и Литературен клуб „Перото“.

Пълната прграма може да видите тук.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*