август 15, 2018

„Джина и Фидел” на сцената на Сатирата

„Джина и Фидел” на Жолт Пожгаи – отново на сцената на Сатиричния театър.

Пиесата е базирана на действителната среща между Джина Лолобриджида и Фидел Кастро. Годината е 74-та. Актрисата е на 47 и е изпратена като репортер от италианската телевизия Rai Uno за 12 дни в Куба, за да направи поредица от интервюта и филм-портрет за Кастро. Да вземеш интервю от човек, който е постоянна мишена на атентатори, е нелека задача… Джина обаче успява. Филмът е заснет, но Rai Uno никога не го излъчва. Официалната версия е, че при неизвестни обстоятелства изчезват оригинала и копията на филма. Самата актриса обаче твърди, че телевизията никога не е имала правата върху филма, затова и не е излъчен. Лентата е при нея и би искала да го продаде на някоя световна компания…

ROME, ITALY - OCTOBER 14: Italian actress Gina Lollobrigida is seen in her house as she show a photograph of her with Fidel Castro taken by Henry Kissinger on October 14, 2008 in Rome, Italy. (Photo by Marco Di Lauro/Getty Images)

Пиесата разказва личната история на две световно известни личности. Какво се е случило в Куба през тези 12 дни? Имало ли е флирт? Имало ли е любовна афера? Може би ще разберете, ако гледате пиесата 🙂 Самият Пожгаи споделя: Всеки човек има такива срещи в живота си – кратки, но които остават за цял живот. Това е пиеса за срещата на двама души, оставила завинаги следа във всеки един от тях…”.

На сцената на Сатиричния театър в ролята на италианската киноикона е Нона Йотова, а в ролята на кубинския лидер – Кирил Ефремов. Пиесата е структурирана в 15 срещи между Джина и Фидел. Между епизодите, проследяващи отделните срещи и разговори на двамата, на фон вървят документални кадри от техни изяви, придаващи автентичност на сценичното действие. В този контекст, пиесата би могла да се възприема като документална, без в драматургичната тъкан да се използва нито един елемент от направения тогава репортаж, както и от описанието на срещата, споделено лично от Лолобриджида на драматурга. 

djina_i_fidel_1

През декември продължава и културният маратон „Театрален уикенд в Сатиричния театър“ – можете да гледате три комедии в три последователни дни на обща стойност 15 лева. За първите, проявили интерес, на билетната
каса ще има допълнителни предложения и изненади 😉

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*