август 19, 2018

Роки и Сталоун отпразнуваха 40 години

Представяме ви интересни факти за филма "Роки", които може и да не знаете.

Култовият  филм „Роки“/“Rocky“/ преди броени дни отпразнува 40-годишния юбилей от премиерната си прожекция през 1976 година в Ню Йорк. Нискобюджетният филм за боксьора, на който никой не е залагал големи очаквания, се превръща обаче в тотален хит, в едно от емблематичните за америакнската кино индустрия заглавия, което има своите милиони почитатели и днес. И въпреки че от екипа на първата лента за Роки нямат големи очаквания, филмът получава 9 номинации и печели 3 награди Оскар – за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър монтаж. А Роки се превръща в образ-легенда! Ето и някои интересни факти, които може и да не знаете 😉

„Роки“ е първият филм на спортна тематика, спечелил Оскар за най-добър филм.

Силвестър Сталоун пише сценария за по-малко от три дни. Тъй като идеята му първоначално бива отхвърляна от редица студия, Слай е принуден да продаде любимото си куче – със своя мастиф на име Бъткъс, той отива пред магазин за алкохол, където предлага животното на минувачи. Готов е да се раздели с кучето си срещу нищожните 50 долара, но в крайна сметка се задоволява с 25: „Това бе най-низкият ден от живота ми и аз плаках по целия път към вкъщи. Тогава разбрах, че съм стигнал много под нулата“.  Малко след това идва и офертата от продуцентската компания, но вместо да празнува, Сталоун се връща пред магазина за алкохол с надеждата да си откупи кучето.  Чака в продължение на 3 дни и когато среща новия собственик на кучето, офертите му от 100, 200 и 500 долара са отхвърлени. Накрая плаща внушителните 15 хил. долара, за да си върне кучето, което по-късно участва във филма

Вдъхновение за филма е първият мач между Мохамед Али и Чък Уепнър, 15 рунда, които Сталоун е гледал в Колизеума през ’75 г. Уепнър губи двубоя, но остава на ринга през всичките 15 рунда. В деветия рунд Уепнър просва на ринга Али с удар в брадата и отива при треньора си, за да му каже: “Хей, повалих го”, а Презант му отговаря: “Да, но сега наистина изглежда бесен…”. В оставащите рундове Али нанася няколко лицеви травми и чупи носа на съперника. Въпреки че Уепнър изостава по точки, той прави драматично завръщане, като губи едва в последните минути. Той е и е единственият боксьор, който е успява да свали Али, докато е притежател на шампионския пояс.

Във филма са се снимали бащата (лицето, което дава старт на мача на ринга), братът (в ролята на уличен музикант) и първата съпруга на Сталоун.

Бърджис Мередит получава ролята на Мики, защото всички други кандидати не искат да минават кастинг и са обидени на Сталоун, тъй като искат директно да подпишат договор и да застанат пред камерата.

Предвид крайно ограниченият бюджет, с който е реализиран филма, по време на снимките екипът не успява да събере достатъчно „зрители“ за сцените от последния мач и са принудени да изпозлват кадри от архивите на боксови мачове. Въпреки минималния си бюджет обаче, продукцията печели над 225 млн. долара.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*