юли 23, 2018

CONCEPTIO – от тук започва филмът

Концептуалните рисунки, първоначалното усещане за филма, представени в изложбата на Сотир и Пенко Гелеви.

Как се ражда един анимационен или игрален филм?! Отговорът се крие в изложбата на братя Гелеви – CONCEPTIO, която можете да разгледате в Сатиричния театър до януари 2017 г.

Всеки филм, без значение дали говорим за анимация, или за игрален, започва от концептуалните рисунки, които дават първоначалното усещане, визуалното начало на филма, убедени са Сотир и Пенко Гелеви, познати като автори на комикси, илюстратори на детски книги и продуценти на анимационни и игрални филми.

В изложбеното пространство на Сатирата те представят 36 свои концептуални рисунки за свои анимационни филми, като част от тях вече са готови– „Имаго“, „Вектор и Лектор“, „Противогаз“ и „Зоотроп“. Последният е част от програмата на Киномания и може да бъде гледан на 29 номври в кино „Люмиер“. Изложбата включва и рисунки за техни бъдещи проекти, които чакат своята реализация – „Виола“, „Призрак“ и „Тримата братя и златната ябълка“.

След като сценарият на един филм (анимационен или игрален) е завършен, изниква необходимост участниците в проекта да усетят атмосферата, настроението, тоналността и пространството на бъдещия филм. Тогава идва редът на художниците, които със своето въображение допълват и развиват думите на сценариста и ги визуализират, правейки ги видими за хората от екипа и бъдещите продуценти. Много често крайният резултат доста се отдалечава от тях, но те помагат да се изгради окончателната визия за филма. Понякога така го тласват в неочаквана посока, че се налагат промени в сценария и дори в режисурата.“ – казва Сотир Гелев.

Братя
Братя
Лабиринт
Лабиринт
imago_003
Имаго
gaz_003
Газ

  plakat-conceptio-2

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*