август 19, 2018

Пълна промяна за НДК

Девет месечен ремонт и 20 млн. лева делят Националният дворец на културата от стария имидж на стара нефункционална сграда  в превръщането му на модерен конгресен център, отговарящ на всички изисквания за предстоящото председателство на ЕС. Това увери ръководството на НДК на пресконференция, на която обяви старта на ремонтните дейности. Ударният ремонт стартира в първите дни на новата 2017 г., като така мечтата на софиянци да видят емблематичната сграда в центъра на града обновена и осъвременена е напът да се сбъдне.

Историята на НДК започва в средата на 70-те години, когато БКП решава, че България има нужда от голям културен център, а пусковият срок на проекта е за честването ан 1300 години България. Мащабен проект за времето си, изключително модерно оборудван с техника и материали от цял свят, за съжаление през последните 35 години НДК остава без никаква сериозна реновация – нито на залите, нито на общите части. Това влошава имиджа на сградата, Двореца не успява да отговори на изискванията и очакванията за провеждане на съвременни културни и конферентни събития. Сградата е изключително енергоемка и трудна за поддръжка – проблем, изтъкван нееднократно от различни ръководства на Двореца. Председателството на ЕС е един добър повод тази емблематична сграда да започне своя нов живот.

Преустройството на НДК ще бъде извършено от „Галчев инженеринг“ ЕООД. Срокът за ремонтните дейности е до края на септември. В този период ще бъдат извършени ремонтни дейности на зала 3 и всичките й прилежащи пространства, зала 4, зала 6, зала 7, 8 и 9, вход А3 и А6, централното, източното и западното фоайе, фасадата, тераси и покрив. Изцяло се обновява информационната система на НДК, настилките и осветлението. Проектът въвежда нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Освен това е заложено да се дигитализират системите за управление и комуникация, така че от аналогова до момента сграда, Дворецът се превръща в смарт конгресен и културен център.  

За съжаление предвидената сума за ремонти не е достатъчна за реновиране на цялата сграда, но е заявка за поетапното обновяване на Двореца в близко бъдеще. На този етап отпуснатите средства от Министерски съвет за цялата дейност в контекста на Председателството, са 17 млн. Стойността на ремонта обаче е 20 млн. Изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош  увери, че няма да бъде правен компромис с качеството на ремонта, както и че реконструкцията на сградата ще бъде в унисон с оригиналната архитектура на Двореца. Стискаме палци всичко да върви по вода и дано ремонтът успее да ни изненада позитивно, а да не последва примера на трагичните ремонтни дейности на други важни културни обекти като Квадрат 500 и Антична Сердика, за които похарчените милиони не можаха да бъдат гаранция за бързо протекли тавани. Искрено пожелаваме успех!

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*