август 14, 2018

Гоген е невинен! Защо Ван Гог си отряза ухото?

128 години по-късно откриха защо Ван Гог си е отрязъл ухото: отговорът намерен в писмо от брат му!

Според последните проучвания на водещи историци причината великият Ван Гог да отреже лявото си ухо е писмо от брат му Тео. Винсент се решава на тази стъпка на 23 декември 1888 г., след като разбира, че Тео се е сгодил. Най-вероятно се е уплашил, че след годежа ще остане сам, без финансовата помощ от брат си, благодарение на която е имал и възможността да се отдаде изцяло на рисуването.       

Експертът по история на изкуството Martin Bailey твърди, че именно тази новина е причина за един от най-тежките психически сривове на Ван Гог, повлиял му напълно деструктивно. До скоро историците смятаха, че причина за отрязаното ухо е скандал с Пол Гоген, но Bailey представя убедителни доказателства, че удожникът е узнал за въпросната сватба малко по-рано същия ден. „Само няколко часа преди да си отреже ухото Ван Гог е получил писмо от Париж. В него брат му му споделя, че е срещнал Йохан (Йо) Бонгер, с която са решили да заживеят заедно. Винсент се е страхувал, че ще изгуби най-близкия си приятел. Страхувал се е, че брат му ще му намали издръжката до минимум , което от своя страна ще се превърне в пречка за рисуването му.  Самият годеж сам по себе си може да не е бил ключовата причина, но определено му е повлиял по крайно деструктивен начин“, категоричен е Martin Bailey

Според исторически сведения от Музея в Амстердам в същият този ден Тео е писал на брат си за промени във финансовата му издръжка, но това писмо е изгубено. Два дни по-рано пък е писал на майка си, от коят е поискал одобрение за годежа.

След тази силна емоционална криза, довела до отрязването на ухото, Винсент Ван Гог е настанен в приюта за душевно болни „Сен Пол дьо Музол“ в Сен Реми дьо Прованс, където продължава да твори. Интересен факт е, че една от най-известните му картини – „Звездна нощ“, която е и една от най-красивите в историята на изкуството, всъщност представлява гледката от прозореца на лудницата, в която Ван Гог бил настанен…

За краткия си, 37-годишен живот Ван Гог сътворява 2100 картини, които светът е оценил едва след смъртта му. Самоубива се на 29 юли 1890 г.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*