август 19, 2018

Звезда Michelin за нудълси на улицата

Звучи почти фантастично – най-престижното отличие в областта на кулинарията тази година беше присъдено за първи път в историята на Michelin на уличен търговец. Звезда, за която се борят хиляди ресторанти по целия свят,  а главни готвачи биха дали едната си ръка за да получат място в престижната класация. За да опитате доказано вкусен кулинарен шедьовър на достъпна цена, съветваме ви да планирате пътуване до Сингапур. Тук е разположен ресторантът на Чан Хонг Менг, за който той получава една звезда –  Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle.

Можем да твърдим, че Чим е абсолютното доказателство за това, че обичайки това, което правиш, вървиш по пътя към съвършенството.  Той е готвач повече от 35 години. Роден е в Малайзия, но пристига в Сингапур през 80-те години, където се установява и развива и своя бизнес. Самият той споделя, че започва да помага в готвенето вкъщи от ранна детска възраст. Напуска училище на 15 години и първото му решение е да започне работа като готвач. В Сингапур започва да учи от хонконгски готвач как се приготвя пилешко със соев сос. Затова и името на неговия уличен ресторант е Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle.

hong-kong-soya-sauce-chef-large

Със спечелената Michelin звезда  нудълсите, които се продават в бутка на улицата се нареждат до престижните The Fat Duck в Англия, The French Laundry в Калифорния, САЩ и Ledoyen в Париж, Франция. Една звезда на Мишлен оценява храната, продавана на уличната бутка на Чан като отлична и кани готвачът на бляскава церемония, за да  получи отличието. Това не е първият изненашващ Michlen – през 2009 звезда беше дадена и на закусвалня в Хонг Конг /Tim Ho Wan/, предлагаща ястия струващи около долар. Факт е обаче, че Чан е първият уличен готвач, който може да се похвали с престижното отличие. Ами… стягайте куфарите за Сингапур!

d2

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*