август 14, 2018

Пробен срок: време за промяна или?!

На 5-ти ноември (събота) и 14-ти ноември (понеделник) от 19,30 часа Театър 199 „Валентин Стойчев” представя премиерно ПРОБЕН СРОК от Николай Гундеров

Нещо ново и различно очаква зрителите на Театър 199 този сезон. В „Пробен срок“ на Николай Гундеров участват Малин Кръстев, Христо Ушев, Георги Спасов и Стоян Младенов. Постановката е на Тея Сугарева, а сценографията – на Каролина Далкалъчева. Ето какво споделят „от кухнята“ за новата пиеса:

„Веднъж като дете получих едни официални обувки и ги изхвърлих. Оставих си само кутията. Отварях я с незабравимо вълнение и я затварях всеки път към девет часа вечерта. Обикновено в толкова свършва едно театрално представление.

Още не съм излязъл от тази кутия. Когато пиша за театър се радвам повече, на думите които съм изхвърлил – зная, че не трябва да се прави боклук, но го правя.

В театъра бих изхвърлил всички думи без две – хумора и въображението, но ако трябва и оттам да съкращавам – бих оставил само въображението – то винаги върви с едно наум – смеха.“

Николай Гундеров

img_2264

Пробен срок“, също като автора си, събира в себе си парадокси, съчетава полярности и задава въпроса, който винаги е занимавал и ще занимава изкуството – какво се обърка в тоя свят? Чрез принципите на комедийния жанр разказва за свят, подчинен на стремежа към успех. Ще ми се да вярвам, че в безкрайното кретане по предначертаните пътища към успеха, въпреки самотата и алиенацията, в която сме потънали, всеки от нас дълбоко в себе си крие потенциала за промяна.

Тея Сугарева

img_1962

Помните ли всички онези досадни семейни вечери, на които от един момент нататък ставаше дума за „преди промяната” и „след това”. А десертът бе отчаяния вопъл: „кога ще се оправим?”. Е, в нашата комедия „Пробен срок” няма грам досада, нито отчаяние. Има серия комични ситуации, през които главния герой ще премине, докато е в изпитателен срок – постоянен, главна характеристика на днешното време.

Боян Желязков

img_2143

Комедията „Пробен срок” ни среща с един прекрасен ексцентрик, който иска да върши добро. Въпреки всички препятствия, въпреки притъпените сетива на толкова много хора в страната ни, въпреки тези, които не искат да го разберат. Той с усмивка следва своя път и ни подсказва, че времената могат да се променят. Стига да си спомним, че носим и сърца у себе си.

Андрей Филипов

img_2349

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*