август 19, 2018

Боб Дилън каза „ДА“ на Академията

"Хората рядко правят това, в което вярват. Много по-често вършат неща, които са удобни в дадена ситуация. А после съжаляват.", Боб Дилън

За тазгодишната Нобелова награда за литература се каза и написа много по света. Оказа се, че дори в нашата малка България броят на литературоведите и експертите по творческо писане надвишава, има-няма, една трета от насалението 🙂 И тъй като в един момент се почувствахме „застрашени от удавяне“ в морето от ЗА и ПРОТИВ това Боб Дилън да получи Нобел за литература, решихме, че ще е по-уместно да замълчим 🙂 Друг, който дълго мълча, беше самият Дилън.

Мълчанието на твореца, в период на международни контраверсии защо ДА и защо да НЕ получи един текстописец престижната награда, беше силно критикувано, а членовете на Шведската академия дори го нарекоха „арогантен“ след многото неуспешни опити да се свържат лично с него. Няколко седмици по-късно обаче същите буквално си отдъхнаха, защото най-сетне американецът се е свързал със секретаря на Академията – Сара Даниус: „Дали ще приема наградата? Определено! Новината за получаването на Нобелова награда ме остави без думи. Искрено съм поласкан от приза“, заявил Дилън. А в интервю за британския The Telegraph Боб беше категоричен, че ще присъства на официалното награждаване.  За него Наградата е едно от най-невероятните събития в живота му. „Кой въобще би си и мечтал за това?!“, допълва музикантът.

И така, всичко е ясно – има награда, има победител. Има творец, който с удоволствие ще уважи решението на членовете на Академията и ще приеме приза с достойнство. Защото го заслужава! И точка.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*