август 19, 2018

Шоколад: закъснял прочит

Това е роман за изобилието, но бъдете нащрек, защото често “в подобно изобилие на сладости се крие нещо дълбоко нездравословно. Обещание, наполовина изпълнено, за забраненото”.

%d1%87%d0%be%d0%ba%d0%be2Има книги, които с години стоят в библиотеката ми и чакат да им дойде времето. Конкретна причина няма, просто биват изместени или от по-примамливи заглавия, или от теми, които в даден момент са ме вълнували повече. Такъв е и случаят на “Шоколад” от Джоан Харис.

Шоколад” е книга за другостта. Плътна и наситена не само с аромата на какао, но и с образи на различието. Една история за пътуването на всеки, който иска да открие себе си, да препотвърди мястото си в света и правото да бъде различен, Защото това е историята именно на различните и отказа на обществото да ги приеме. История и за вярата – за правото на всеки да избира своя храм – за едни това е църквата, за други – сладкарницата, храм на шоколада, За догмата, за крайностите на религията, за грешния прочит на Библията и как неразбирането на светия текст опорочава смисълът на доброто. За еснафските окови на псевдо-добрите и свободата на тези, които не се страхуват да бъдат себе си.

Книгата събужда не само апетита за нещо мнооого шоколадово и висококалорично, но и жаждата за търсене на отговори – за моето и твоето място тук и сега, за пътя, за намереното и загубеното по същия този път, за свободата на избора, за магията на живота.

Шоколад” раздвижва съзнанието и държи сетивата будни от началото до края. Защото “единственото важно нещо на света е да си щастлив. Щастие. Просто като чаша шоколад или сложно като сърцето. Тръпчиво. Сладко. Живо.”.

***

За тези от вас, които нямат време да прочетат книгата, има и екранизация, която също е доста интригуваща и то с участието на Жулиет Бинош и Джони Деп. Лентата е режисирана от Ласе Халстрьоми и имаше пет номинации за „Оскар”. И все пак, дори прелестната Бинош не успява да достигне плътността на литературния образ, затова, имайте едно на ум, когато избирате 😉

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*