август 19, 2018

„Името“: Адолф не е име, а ода на всички престъпления в света…

"Великолепният Венсан Ларше… рисков играч, заклет материалист, мъж, който не се оглежда два пъти, преди да премине улицата. Венсан Ларше - героят на нашето време, корсарят на 21-ви век. С една дума..." Михаил Билалов в премиерната постановка "Името".

Снимки: Сатиричен Театър "Алеко Константинов"

Този сезон Сатиричният театър „Алеко Константинов“ ни изненада много приятно с премиерната за България комедия „Името“ от Матийо Делапорт и Александър дьо ла Пателиер. С премиерата се отбелязват и два юбилея: 60-тия сезон на Сатирата, както и личната премиера на Здравко Митков – неговата стотна режисьорска професионална проява.

imeto_p

Сюжетното действие се върти около личността на Хитлер, като спектакълът много успешно се заиграва с характерологични и външни особености на фюрера. По време на вечерята в семейство Гаро доакинята Елизабет (Ана Вълчанова)  си играе на мароканска кухня, а Пиер (Николай Урумов) е толкова зает с търсенето на ключовете за мазето и на практика не му остава време да домакинства. Бременната съпруга на Венсан (братът на Елизабет) както винаги закъснява, затова компанията започва играта „отгатни името на детето“. Когато най-сетне Венсан (Михаил Билалов) пуска бомбата, че ще кръсти сина си Адолф, името предизвиква смут и вълна от протести. Докато тече разгорещен дебат името ли прави човека, или човекът – името, на втори план наблюдаваме „Мерилин Монро“ на Анди Уорхол, която е „леко“ променена обаче и от сцената ни гледат десет различни изображения не на попиконата, а на бебе с фюрерски мустачки. Спорът се разгорещява, засягат се деликатни теми и преди да се стигне до десерта, наяве излизат дълбоко погребани тайни и дълго таени обиди… Какво се случва с фюрерските мустачки на финала обаче, трябва да видите 😉

В „Името“ за първи път след 24 години на театрална сцена се събират Михаил Билалов, Николай Урумов и Ана Вълчанова – състуденти от ВИТИЗ в класа на проф. Николай Люцканов. А режисьорът Здравко Митков е техен асистент по онова време. Срещата им на сцената е респектираща и вълнуваща и за останалите артисти в спектакъла – младите звезди на Сатирата – Богдан Казанджиев и Ирина Първанова.

Френската интелектуална комедия, високо оценена и от публика, и от критика, през 2010 достига своя театрален триумф в Париж с 250 представления и получава 6 номинации за наградите „Молиер“ пред 2011.

Предстоящи дати, на които можете да гледате „Името“: 24 октомври 2016 г.; 3, 13 и 23 ноември 2016 г.

%d0%b8%d0%bc%d0%b52 %d0%b8%d0%bc%d0%b51

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*