юли 23, 2018

АД: клишето ражда клише!

Филмовата адаптация на “Ад” от Дан Браун е по кината...

Филмовата адаптация на “Ад” от Дан Браун е по кината, но и разочарованието на публиката вече е на лице. По-придирчивите киномани обвиняват продукцията в аматьорство, филмът определят като класическа трилър боза, а Том Ханкс и Рон Хауърд – че са се продали за пари.

Истината обаче е, че клишето ражда клише! Няма какво да се залъгваме – Дан Браун е супер касов, беше адски известен и да го четеш – наистина модерно. Няма как да не отбележим таланта му, че умее да се продава добре. За литературност и качествено писане обаче не би трябвало да говорим. Не само “Ад”, но и останалите му романи са класически, дори леко посредствени трилъри, сглобявани по схема. Имаме героят Х, който трябва да стигне от точка А до точка Б, преминавайки през лабиринт от загадки, за да разкрие истината. Истината пък на финала се оказва по-скоро метафора на нещо, което може би дори не съществува. За пълнеж – много паметници на културата от каквито се сетите епохи; много различни топоси, през които героите преминават все едно са с магическите сили на Хари Потър, а не обикновени учени, които до вчера едва са помнели пътя от дома си до университета, в който преподават. И това е всичко. О! И часовникът с Мики Маус, който освен, че придава допълнителна инфантилност на образа на Робърт Лангдън, за друго не служи.

Това в общи линии е творчеството на Дан Браун, ако някой се сети за нещо грандиозно, което не съм открила в книгите му, моля, нека ме информира! От тук обаче идва и въпросът към публиката, която с нетърпение очакваше филмовия прочит на Ад – вие какво по дяволите очаквахте?! Нима не сте гледали “Шифърът…” или “Ангели и демони”?! Няма как от поредното клише да се роди филмографски шедьовър! И все пак, редно е да потърсим и положителното във филма – например красиви кадри от Флоренция с високо качество и все пак напънът на Ханкс да представи образа на професора в дълбочината, която принципно му липсва.

И един съвет – ако искате да гледате нещо по-така, изберете си филм от програмата на някои от кинофестивалите в момента или на тези, които предстоят, например. Там има шанс да бъдете изненадани приятно. Другото е убиване на време и повод за похапване на пуканки!

1 Comment

  1. Интересен прочит! Но не мисля, че Дан Браун е от една категория с клишираните масови автори – тип Пауло Коельо или Бегбеде. Неговият прочит е опит да хвърли малко светлина върху теми табу, които развихрят въображението на масовия потребител на теории за конспирации

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*