август 19, 2018

Must Watch: 7 екранизации на книги

Ако киното е седмото чудо на света, то литературата би трябвало да е поне шестото. Факт е, че писаната форма на изкуството е дала много на кино индустрията. Затова решихме да ви предложим 7 екранизации по романи, които си заслужава да гледате поне веднъж, два, три или повече пъти. Разбира се, ако сте пропуснали да прочетете книгата, а имате желание, хубаво е да го направите преди това 😉

genii

Геният /Genius/ Премиерата на филма по едноименния роман на А. Скот Бърг за България беше преди броени дни, в рамките на фестивала Cinelibri, и напълно заслужено спечели интереса и овациите на публиката. Великолепната биография за Максуел Евартс Пъркинс – човекът, открил големите имена в американската литература от 20 век като Фицджералд, Хемингуей и Томас Улф, се превръща в литературна сензация още с излизането си през ‘78. В кинолентата режисъорът Майкъл Грандейдж с лекота представя едни от ключовите образи, поверявайки ролите им на Колин Фърт, Джъд Лоу и Никол Кидман. Тънкото чувство за хумор на Бърг също е прецизно уловено. За съжаление 108 минути са прекалено малко време, за да се представи в дълбочина образа на Макс Пъркинс такъв, какъвто можем да го усетим само ако прочетем романа.

Вината в нашите звезди /The Fault In Our Stars/ Да бъдеш жив и влюбен и да обичаш живота, въпреки че краят му се вижда… Прекрасен роман от т.нар. повелител на тийн литературата – Джон Грийн. Както в книгата, така и във филма по категоричен начин се поставят въпросите за смисъла на живеенето, за любовта и силата на това да бъдеш остроумен и забавен дори на прага на собствената си смърт. Въпроси, над които всеки читател или зрител дълго би размишлявал сред финалните надписи.

fault

Четецът /The Reader/ Въпреки че филмът не може да се похвали с феноменалния успех на романа на Бернхард Шлинк, заслужава да бъде гледан. Книгата, обявена за световен бестселър с превод на над 30 езика, провокира режисьора Стивън Долдри да пресъздаде историята на влюбеното в доста по-възрастна от него жена (бивш член на СС по време на ВтСВ) еврейско момче на големия екран и се справя отлично. И въпреки солидната доза тишина във филма, всяка една картина буквално бомбандира съзнанието на зрителя с поредната доза въпроси за черното и бялото в живота.

Пианистът /The Pianist/ Филмовият триумф на Роман Полански е майсторска адаптация на автобиографията на пианиста Владислав Шпилман и оцеляването му по време на холокоста. Съспенс и документален реализъм, прекрасна актьорска игра на Ейдриън Броуди и емоционална наситеност от началото до края. Филм, който се помни.

skin

Кожата, в която живея /The Skin I Live In) Прекрасен филм, но той Алмодовар така или иначе лош филм няма. Малко известно е обаче, че лентата е адаптация на романа „Тарантула“ от великолепния Тиери Жонке. Задъханата и заплетена фабула на романа обърква, провокира, изненадва. Решите ли да прочетете книгата, бъдете готови, че ще будувате до финала, защото един въпрос няма да ви дава мира – как ще се подредят накрая фигурите?! Същото важи с пълна сила и за филма!

Ана Каренина /Anna Karenina/ За романа е ясно – шедьовър! Историята обаче показва, че понякога не е достатъчно да имаш добра книга – 30 е броят на режисьорите, посягали към класиката на Толстой, за да я екранизират, но голяма част от тях са се проваляли за съжаление. Последната екранизация обаче, на режисьора Джо Райт с участието на Кийра Найтли в главната роля, е предизвикателство за сетивата. Една различна и пищна версия, със солидна доза театралност, която успява да представи доста плътно истрията по най-добрия до момента начин, при това без да дословничи.

Великият Гетсби /The Great Gatsby/ Една различна, необикновена, красива и същевременно заплетена история за американската мечта, която Фицджералд ни разказва по брилянтен начин. Романът има пет екранизации до този момент, но определено в последната режисьорът Баз Лурман майсторски пресъздава историята на големия екран. Главната роля в продукцията от 2013 г. е поверена на Леонардо ди Каприо, което е още един доста голям плюс в полза на филма.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*