юли 23, 2018

CineLibri: кино-литературен фестивал

Над 100 прожекции на 20 филма, 10 национални премиери и една световна ще предложи второто издание на CineLibri – единственият в света кино-литературен фестивал!

Фото: Cinelibri За мишките и хората

Тази година Cinelibri ще се проведе между 5 и 16 октомври в София, Пловдив, Варна, Враца, Видин, Търговище, Ловеч и Сливен и отново ще заложи на симбиозата между двете най-популярни изкуства в света – литературата и киното.

Самият Фредерик Бегбеде, една от най-ярките фигури на френския артистичен свят, ще даде старт на второто издание на CineLibri на 5 октомври в зала 1 на Националния дворец на културата. Той ще представи филма си Идеалът„, създаден по мотиви от собствения му бестселър – „Помощ, простете“, издаден и у нас. В списъка със звездните гости присъстват и имената на Иржи Менцел, живата легенда на чешката кинематография, и Арнон Грюнберг, едно от най-провокативните пера на съвременната холандска проза. Те ще открият прожекциите на екранизациите „Обслужвал съм английския крал” и „Тирза”, отличени с редица международни награди. Специален гост на CineLibri 2016 е и Катрин Бернщайн, съсценарист и режисьор на документалния филм „Книжарят”, вдъхновен от личността на големия френски писател Ромен Гари.

Зрителите на CineLibri в столицата ще имат привилегията да видят първи една от най-амбициозните кинопродукции на 2016-а година: „Геният” на Майкъл Грандейдж, адаптация на блестящата биографична творба на А. Скот Бърг. Книгата е посветена на впечатляващата личност на Максуел Пъркинс, гения, създал гении като Хемингуей и Фицджералд. В образа на Пъркинс се превъплъщава Колин Фърт, партнират му ослепителната Никол Кидман и Джъд Лоу, който влиза в кожата на ексцентричния писател Томас Улф. Официалната българска премиера на филма ще се състои на 11 октомври, вторник, в зала 1 на НДК. След 16 октомври филмът ще се разпространява в артсалоните в цялата страна.

Бонус за зрителите ще бъде отстъпката в размер до 30% върху екранизираните книги, валидна за продажбите в рамките на самите прожекции. Тази година фестивалът ще има и силна паралелна програма, включваща дискусии, работилници и срещи както за зрители, така и за професионалисти.

Киносалони: София – Зала 1 на НДК, кино Одеон, Дом на киното, Културен център G8, Euro сinema, кино Люмиер,  Френски институт; Пловдив – Lucky; Варна – ФКЦ; Търговище – Cinemagic; Ловеч – кино Космос и др.

Идеалът
Идеалът
Обслужвал съм английския крал
Обслужвал съм английския крал
Геният
Геният
Човек на име Уве
Човек на име Уве
Да убиеш присмехулник
Да убиеш присмехулник

Билетите вече са в продажба 🙂

В рамките на две седмици ще проследим пътя на думите от белия лист до големия екран. Защото… литературата осмисля живота, но киното го омагьосва!

plakat

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*