юли 23, 2018

Играчка, точно като мен

Преди броени дни стартира сйта www.toylikeme.org – резултат от едногодишна кампания на шепа хора, обединени от обща цел да провокират индустрията, произвеждаща играчки, да обърне внимание на децата със специални потребности.

Как започва всичко?  Журналист и майка, Ребека Аткинсън забелязва абсолютната липса на различните деца в индустрията на играчките. Тя преглежда купищата играчки, трупани с години в дома й и не вижда нито една играчка с инвалидна количка, бастун или слухово апаратче. Въпреки, че броя на децата със специални необходимости в света е 150 милиона. Обажда се на няколко свои приятели-родители и започва нейната „война” с индустрията.

6_3-5_articles_large_rebeccaatkinson

Като стъпка първа стартират кампанията #toylikeme в социалните мрежи. Кампанията набира огромна популярност за броени дни.  „Като някой, който е израстнал със слухово апаратче в ухото, аз ясно си спомням какво е да си дете, което никога не вижда себе си в масовата култура, която го заобикаля. Бих искала да променя това за поколенията, като провокирам големите брандове като mainstream go, Mattel, Playmobil да включат позитивни интерпретации на хоарат с увреждания в техните продукти” – споделя Ребека. В инициативата се включват фотографът Beth Moseley и илюстраторът Kate Read, които заедно създават една весела и забавна визуалност, в която присъстват магически инвалидни колички, и приказни кучета водачи. Тяхната популярност расте и намира отзвук в Mail, Guardian, Yahoo, Dystractify, Upworthy, Al Jeezera и други медии по цеия свят.

6_3_articles_large

Ентусиастите започват да правят играчки – прототипи и ги дават на един от най-големите производители, като същевременно правят петиция, която събирра пдкрепата на над 50 000 души и Playmobil става първият производител, който включва тези специлни играчки в каталозите си за целия свят. Втората победа идва през януари 2016, когато Lego пускат своята първа инвалидна количка, която може да бъде построена от популярните блокчета. През февруари стартира производството и на кукла със слухово апаратче от Tinkerbell. Днес, година и половина след първоначалната идея, вече работи и сайта Toylikeme.org, където всеки родител или приятел на дете със специални потребности може да намери подходящата играчка за него. Едно голямо браво от нас!

toy-like-me-campaign-009

1200x600_makeovers_11

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*