юли 23, 2018

Най-лошите места за живеене

Фото: Wiki

Твърде често, когато говорим за развитието на дадена нация, отъждествяваме това само и единствено с икономическото й развитие. И макар икономическият напредък да е безспорен знак за определяне развитието на страните, то според Индекса за човешко развитие (ИЧР) на ООН други трябва да са водещите фактори – например свободата на човека. Според последното проучване на ИЧР, базирано на три ключови за човешкото развитие фактора: дълголетие, образование и финансова стабилност, най-доброто място за живеене в света категорично е Норвегия.
Вижте обаче кои са 9-те най-лоши страни за живеене в света:

9. Мозамбик
Население: 26,5 млн.
БНД /Брутен национален доход/: $1123
СПЖ /Средна продължителност на живота/: 55,1 години
ФО (Фактор образование – процент на населението с минимум гимназиално или по-високо образование): 3,6%

Приблизително 81% от хората в Мозамбик работят в селското стопанство. Както и в много други страни с предимно аграрни икономики, жителите на Мозамбик са бедни. Средничт доход на един мозамбикчанин е едва $1123 годишно. Проблемът с неравенството между половете е основна пречка за развитието на страната. Показателни за много лошите условия на живот е високият процент самоубийства – около 3% от жените в Мозамбик се самоубиват всяка година, което нарежда страната на първо място по този критерий в целия свят. Образованието е на изключително ниски нива – само 6,2% от мъжете в страната са получили средно образование,а от жените – едва 1,4%. Въпреки големите разлики в образователните постижения обаче, жените съставляват приблизително 40% от парламента на страната, което е едно от най-изравнените съотношения между половете, в което и да е национално правителство в света.

Мозамбик, Фото: Wiki
Мозамбик, Фото: Wiki

8. Сиера Леоне
Население: 6,2 млн.
БНД: $1780
СПЖ: 50,9 години
ФО: 15,7%

Сиера Леоне привлече вниманието на международната общност по време на гражданската война, която буквално опустоши земите и нацията за близо десетилетие. От 2002 г. Страната е в относителен мир, но все още се бори с последиците от години на брутална война. Вътрешните конфликти и племенни схватки са довели до смъртта на стотици хиляди, а икономиката продължава да бъде изключително ограничена, с повече от 2/3 от всички жители, заети в селското стопанство. Крайната бедност и лошото здравеопазване са фактор за унищожителните последствия от здравословни проблеми. Това е страната с най-висока детска смъртност и втората с най-ниска СПЖ в света.

7. Гвинея
Население: 12 млн.
БНД: $1096
СПЖ: 58,8 години
ФО: няма данни

Макар златото и диамантите да осигуряват сериозне процент от приходите за страната, в Гвинея близо 50% от населението живеят под прага на бедността. Средното дневно възнграждение е $2-$3 долара. Тук образованието, медицината и хигиенната култура са на критично ниски нива. Всяка година около 131 деца са родени от подрастващи майки. Както и в повечето държави от списъка, високият процент на детска смъртност допринася за ниската продължителност на живот на страната. Приблизително едно на всеки 10 деца умират преди петия си рожден ден.

6. Буркина Фасо
Население: 17,4 млн.
БНД: $1591
СПЖ: 58,7 години
ФО: 2,0%

Приблизително 85% от работещите в Буркина Фасо са заети в селското стопанство, което ги нарежда на първо място сред страните с икономика, основава предимно на селскостопанската дейност. Това обаче е и причината жителите да са бедни – с доход по-нисък от средния за целия африкански регион – $3363. Като основна пречка за развитието на страната ИЧР посочва липсата на образование – жителите на Буркина Фасо прекарват средно 1,4 години в училище, сравнено с развитите държави, където средната продължителност на образование на глава на населението е 12-13 години. Тук повече от 75% от възрастните са неграмотни. Въпреки това обаче има надежда за Буркина Фасо, тъй като през последните години все по-голям процент от младото население избира да учи – 47% от мъжете и 33% от жените на възраст 15-24 години са грамотни.

5. Бурунди
Население: 10,5 млн.
БНД: $758
СПЖ: 56,7 години
ФО: 6,7%

Както и в много други страни на юг от Сахара, и тук са факт проблемите както с образованието (което не е задължително за Бурунди), така и с високата смъртност и бедността. 57,5% от децата на Бурунди страдат от недохранване. Проблемът с високата раждаемост също е голям – повече от 6 раждания на всяка жена. Един от сериозните проблеми е високият процент на деца, жертва на търговията със секс.

4. Чад
Население: 13,2 млн.
БНД: $2085
СПЖ: 51,6 години
ФО: 5,5%

Ниските нива на образование в Чад са довели и до предсказуемо лоши резултати в общото развитие на страната. Едва около 37% от населението са грамотни, а високата смъртност сред децата, родилките и подрастващите, често е резултат от иначе лечими и предотвратими болести като маларията например.

3. Еритрея
Население: 6,5 млн.
БНД: $1130
СПЖ: 63,7 години
ФО: няма данни

Еритрея е млада държав, основана през 1993 г., след отделянето й от Етиопия. Поради тази или друга причина, това е страната с най-бързи темпове на нарастване на населението. За по-малко от 10 години населението се е увеличило с над 2 млн. Въпреки това обаче, прогнозите са, че този темп на нарастване ще бъде доста неустойив, тъй като повече от половината от децата до 5 г. са недохранени. Въпреки високата бедност и ниското образование обаче, правителството на Еритрея отказва всякаква външна помощ.

2. Централноафриканска Република
Население: 4,7 млн.
БНД: $581
СПЖ: 50,7 години
ФО: 18,1%

Централноафриканската република (ЦАР) е най-бедната страна в света. Въпреки това, не всички жители в страната са бедни – според коефициента на Джини ЦАР се нарежда на 10-то място по неравомерно разпределяне на благата, т.е. на паричната ралика между бедните и богатите. Тук е и най-ниската СПЖ – едва 50,7 години, с най-високата т.нар. майчина смъртност – 880 жени при 100 хил. живородени бебета. Образованието също е на много лошо ниво – 53,4% от децата се отказват от училище още в началния курс.

1. Нигерия
Население: 18,5 млн.
БНД на глава от населението: $908
СПЖ: 61,4 години
ФО: 5,2%

Нигерия е класирана за четвърта поредна година като най-лошото място за живеене в света. Страната е с най-висок процент на раждаемост – около 7,6 раждания за всяка жена и с най-много раждания сред подрастващите (между 15 и 18 г.) – 205 раждания на всеки 1000 жени. Респективно високият процент при ражданията е съпроводен и с висок процент на смъртност – едно дете на всеки десет преди да навърши 5 години. Проблемът с образованието също е ключов – според данните нигерийците посещават едва около година и половина само училище. Неравенството между половете също е ключов роблем за страната – женското присъствие в парламента напромер е едва 13%, което нарежда Нигерия като втората държава в света, след Йемен, с най-лош индекс по отношение равенството между половете.

Нигерия
Нигерия, Фото: Wiki

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*