юли 23, 2018

Бездомни хора намират свои близки чрeз социална платформа

„Мамо, обичам те, липсваш ми и бих искал да те видя” – мило изречение, което излиза обичайно от устата на всеки средностатистически човек. Когато обаче това са думи на бездомник, който не е виждал майка си от години, тези думи придобиват и ново значение… Това е едно от стотиците послания, записани от социплогът Кевин Адлер, който за съвсем кратко време развива платформата Miracle Messages – място, на което бездомни хора отправят своите съобщения към отдавна загубени във времето и пространството близки хора.  Инициативата започва малко преди Коледа миналата година, когато Кевин, рахождайки се из Сан Франциско, се заговаря с един бездомник, който от 22 години не е виждал никой от близките си. Той записва неговото послание на смартфона си и вечерта намира група в социалните мрежи, която функционира на територията на щата, в който живеят близките на бездомника. За една нощ видеото набира страхотна популярност и бива споделено стотици пъти, което помага за оъществяване на бърза връзка с близките на бедомника.

„40 % от срещите водят до подобряване на начина на живот на бездомните – намиране на дом или събиране със семейството” – споделя Кевин, като допълва, че това е един страхотен начин социалните медии могат да бъдат използвани за нещо наистина добро. Кратките видео помагат да се намерят членове от семейства, които нямат информация едни за други 20, 30, 40 години.

Кевин Адлер е предприемач и социолог от Сан Франциско, Калифорния. Той е основателят на Miracle Messages. Това обаче не е неговият първи проект, в който са включени бездомници. Предишната му инициатива се състои в оборудването на бездомни хора с камери GoPro, които заснемат 24/7 света, който те виждат. Какво провокира Кевин да работи с тази социална група? Личната история на чичо му, който остава без дом. Той живее на улицата повече от 30 години. Когато отива на гроба му, Кевин вижда надгробна плоча, на която пише името му. Баща му му обясява, че поръчвайки надписът, за него е важно името на брат му да остане, да не е забрави. Кевин си дава сметка, е освен надпис с името, няма никаква оставена истори, докато в телефона му в ръцете му ежминутно се ъпдейтват всякакви истории на негови близки и далечни познати. Това е историята, която години по-късно дава тласък на Miracle Messages.

Кратко видео по темата: https://www.facebook.com/NowThisNews/videos/1148366941920095/

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*